MBA в СНГ

Дослідження ізраїльського прориву випускників kmbs

65 випускників kmbs занурилися у "-Дослідження ізраїльського прориву"-, взявши участь у міжнародному бізнес-турі в Ізраїль, який тривав 14-17 жовтня.

Бізнес-тур випускників kmbs відбувся в рамках щорічних досліджень країн, які зробили яскраві прориви. Ізраїль був обраний за двома основними критеріями: потужна національна ідея і економічний прорив країни протягом останніх 20 років.

Протягом чотирьох днів випускники шукали відповіді на два ключові питання:

  • Які глибинні причини Ізраїльського феномену?
  • Як досвід Ізраїлю можна використати персонально для себе, для свого бізнесу і для своєї країни? Чому Ізраїль? Кілька фактів, які зумовили цьогорічний вибір країни:
  • На другий день після проголошення незалежності Ізраїлю п’ять сусідніх держав оголосили йому війну
  • На його території майже немає металів, нафти, газу, обмаль води та родючих грунтів
  • Площа країни співрозмірна з Черкаською областю
  • Сьогодні ВВП на душу населення складає $30 000 – 28-а позиція у світі
  • Індекс людського розвитку в Ізраїлі - №17 у світі
  • Чотири з восьми університетів країни входять у топ-100 вузів світу
  • Ізраїль - один зі світових лідерів в галузях сільського господарства, IT, фармацевтики та альтернативної енергетики
  • Google, Microsoft, HP, Intel, Apple та інші хайтек-гіганти перенесли в Ізраїль свої найпрогресивніші R&-D лабораторії, тим самим створили чи не єдину в світі альтернативу Кремнієвій Долині.

Формат бізнес-туру дозволив випускникам заглибитися як у соціально-політичний, так і економічний прорив Ізраїлю. Спільнота зустрілася з відомими філософами Ізраїлю Віктором Радуцьким і Пінхасом Полонським, з політиком Алексом Міллером (депутат Кнессету, голова міжпарламентської групи "-Україна-Ізраїль"-), з послом України в Ізраїлі Геннадієм Надоленком. Для розуміння економічного прориву випускники відвідали дві відомі ізраїльські компанії – Netafim (світовий лідер з систем штучного зрошування) та BetterPlace (створення інфраструктури для електромобілів). Також з випускниками зустрівся Майк Гірель, власник компанії AuxBridge, і розповів про хай-тек індустрію Ізраїлю.

Управлінських висновків після "-дослідження ізраїльського прориву"- є багато, kmbs готує розширений матеріал по результатам цього дослідження. Але уже зараз можна визначити ключові речі, які інтелектуально вразили в Ізраїлі:

1. Національна ідея - неймовірно сильна енергія, потужніша за всі інстинкти, навіть потужніша за інстинкт життя. Без великої ідеї прорив неможливий.
2. Еліта - ті, хто розробляють національну ідею і ведуть за собою не лише завдяки своїй усмішці, харизмі, ораторському мистецтву. Це ті, хто в першу чергу продукують ідеї, в які віриш і які згодом сприймаєш як свої. Як сказав ізраїльський філософ Пінхас Полонський, "-ми як нація просто продовжуємо писати "-Старий Завіт"-.
3. Обмежені ресурси - дар, а не клеймо. Ізраїльські інноваційні технології - результат зовнішнього геополітичного тиску і внутрішніх обмежень країни. Для ізраїльтян обмеження перетворюються на можливості. У Ізраїлі неможливо нічого виростити без штучного поливу і технологій, тому ця країна стала одним зі світових лідерів з агротехнологій. Країна змушена витрачати мільярди доларів на оборону, але це зумовило колосальний притік технологій з військового в комерційний сектори.
4. Єдине, що є в ізраїльтян - їхні голови. І вони вміють з ними вправлятися. В країні одна з найтриваліших середніх освіт у світі. Чотири ізраїльські університети входять у рейтинг топ-100 вузів світу. У країні мінімальна дистанція влади, щоб максимально розвинути творчий потенціал кожного громадянина. У країні багато наукоємних бізнесів, які подарували світу флешку, пілюлю-відеокамеру, найсучасніші мікропроцесори, першу національну інфраструктуру для автомобілів і багато-багато інших інновацій.
5. Треба мріяти сміливо. Сто років тому мрія про власну країну була божевіллям. Сьогодні це розвинена країна з ВВП на д.н. у $30 000 і одним із найвищих у світі індексом людського розвитку.
6. Великі мрії реалізуються великими зусиллями. Ізраїльтяни добре розуміють, що вони лише почали будувати країну, хоча роблять це уже 64 роки. В країні ніхто не "-рве сорочку"-, немає персонального геройства, але нація загалом впевнено рухається вперед – як в плані держави, так і в плані бізнесу.

Фотогалерея туру

Бізнес-тур був організований kmbs у співпраці з Посольством України в Ізраїлі, Посольством Ізраїлю в Україні, Міністерством закордонних справ Ізраїлю, компаній AuxBridge, Netafim, BetterPlace, клубу-галереї Skizze, туристичної компанії Ophir Tours.

У 2011 році бізнесмени вивчали прорив Грузії з місцевими бізнесменами, політиками, експертами та Президентом Михаїлом Саакашвілі. Країни-претенденти на 2013 рік наразі обговорюються, зокрема розглядаються варіанти Південної Кореї, Японії, Туреччини.