MBA в СНГ

Конкурентоспроможність. Згуртованість. Сталий розвиток

20 квітня 2007 р. у Міжнародному інституті менеджменту (МІМ-Київ) відбулася міжнародна науково-практична конференція «Пріоритети економічного прориву: конкурентоспроможність країни».

Організаторами конференції виступили Міжнародний інститут менеджменту (МІМ-Київ) та Рада конкурентоспроможності України (РКУ) за сприяння Міністерства економіки України.

У роботі конференції взяли участь заступник міністра економіки України В.Мунтіян- голова відділу інноваційної політики Економічної комісії ООН для Європи Румен Добрінскі- представник Світового банку Іван Велєв- голова Наглядової ради МІМ-Київ Богдан Гаврилишин, президент МІМ-Київ та голова Ради конкурентоспроможності України Юрій Полунєєв- заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Олександра Кужель, голова ГО «Український форум» академік Володимир Семиноженко- науковці, представники великого українського бізнесу, громадських організацій, мас-медіа та ін.

На конференції обговорювалися ключові аспекти стратегічного розвитку України на основі ідеї та методології конкурентоспроможності країн і регіонів. В роботі конференції взяли участь викладачі МІМ-Київ М.А.Гольцберг, Л.М.Хасан-Бек, В.В.Посполітак, В.М.Костюченко, І.В.Педь. Саме їх виступи – лаконічні й змістовні, що вирізнялися майстерністю викладу і глибиною порушених проблем, викликали чи не найбільшу дискусію, оскільки в них підіймалися гострі питання проблем розвитку українського бізнесу: податкової системи, фондового ринку, вдосконалення законодавства, і подавалися конструктивні пропозиції щодо інтенсифікації й раціоналізації процесів становлення ринкової економіки в Україні.

Представляючи розроблену РКУ Технологію економічного прориву (ТЕП), Ю.Полунєєв зазначив, що «вона корелюється із Лісабонською стратегією ЄС і може бути як основою стратегії економічного розвитку України, так і прагматичним шляхом нашого наближення до ЄС». Сутність ТЕП – переформатування економічної політики для здійснення економічного прориву до інноваційної конкурентоспроможності - Економіки Знань.

Значну увагу на конференції було приділено обговоренню національної ідеї як важливого чинника згуртування суспільства. У дискусії на цю тему взяли участь Б.Гаврилишин, Я.Яцків, І.Бєкєшкіна, О.Балакірєва, молоді науковці та представники широкої громадськості.